PROPOSTES D'AULA

“El que els infants aprenen no es dona com a resultat automàtic del que s’ensenya, sinó que es deu en gran part a l’acció dels infants com a conseqüència de les seves activitats i dels nostres recursos”.

LORIS MALAGUZZI


TALLER DE MAQUILLATGE

Activitat fantàstica per deixar volar la imaginació!


LLUM I COLORS

La taula de llum és una excel·lent font d'informació multisensorial, on la via visual cobra especial protagonisme. Els nens i nenes se senten atrets naturalment cap a la llum del panell i, sovint es calmen amb l'estimulació visual mentre exploren els objectes. 


JOCS CREATIUS

Imaginem i creem a partir de material no estructurat: cadenes, taps de suro, pots, taps metàl·lics... 


POSSIBILITATS D'APRENENTATGE INFINITES

Propostes senzilles i amb recursos propers, que entre d'altres coses, permeten descobrir colors, afavorir la motricitat fina, despertar el llenguatge matemàtic...  És un plaer observar aquestes petites creacions!


INSTAL·LACIÓ AMB PAPER DE DIARI

Transformem l'aula i l'emplenem de paper de diari. Hem pogut veure quina textura té el paper, hem escoltat el soroll que fa si el trenquem, l'hem arrugat, hem fet trens i túnels...

I sabeu què? Quan hem estat cansats de jugar ens hem fixat que teniem les mans ben negres. HEM DESCOBERT QUE EL PAPER DE DIARI PINTA LES MANS. 

Que divertit és aprendre coses noves!!


EL VALOR DELS MATERIALS NO ESTRUCTURATS

Els jocs no estructurats ajuden als infants a desenvolupar les seves capacitats de forma natural, respectant la seva necessitat vital d'explorar i jugar segons la seva etapa evolutiva. Són materials que poden ser múltiples coses, que els permeten jugar de moltes maneres (sols o en companyia), són ells/es que marquen el seu joc i les seves regles, imaginen, creen, munten, desmunten, fan joc simbòlic, transvasaments... 

 

En aquestes imatges veiem com amb un mocador, taps de suro, petxines i pinces han creat el fons del mar.  A l'altra imatge, han fet un "picnic" amb un grapat de cigrons dins una capseta de cartró, un tap de suro per beure aigua i una cullera. 

 

Amb aquestes propostes veiem que els infants desenvolupen tot el seu potencial.


MANIPULEM FANG

Un tros de fang és un regal pels sentits. Avui hem tingut l'oportunitat d'experimentar les sensacions que provoca aquest material humit, modelable i suau. Construir volums ens ajuda a estimular la percepció tridimensional. Hem creat i imaginat molt i han sortit xurros, cases, torres, boles, la família, animals, pastissos... 


ESTIMULACIÓ MULTISENSORIAL

Gaudim d’experiències sensorials agradables estimulant els sentits primaris, sense necessitat d’una activitat intel·lectual i en una atmosfera de confiança i relaxació.  Jugant veiem que hi ha materials diferents: tous, durs, freds, modelables, rígids... 


MODELATGE AMB PASTA DE PA

Fem un taller de pa. Primer de tot, parlem dels ingredients que s'hi han de posar i barregem la farina i l'aigua fins que quedi una massa molt gran. Cada un n'agafa un tros per poder manipular i jugar: fem pastissos, panellets, gegants, cucs, pizzes... Ens convertim en uns autèntics flequers/es! 


PRACTIQUEM LA PINÇA

Els vitralls són fascinants! La transperència del paper de celofan dona uns colors molt vius i màgics que canvien segons la intensitat de la llum, per això, aprofitant els colors de la tardor fem un vitrall per decorar els vidres de l'aula.

 

Mireu que bonic!


LA PANERA DELS TRESORS

La panera dels tresors és una panera plena de materials diversos (naturals, metàl·lics, de fusta...) i la tria d'aquests està feta a consciència. És un joc d'exploració per a nadons que els desenvolupa els sentits ja que exploren i descobreixen les característiques dels materials, així poden notar les diferències de textura, de pes, de forma, color, etc. A més, potencia la descoberta d'un mateix, l'aprenentatge de nous moviments i habilitats, l'aprenentatge i coneixement de l'entorn... i els dona autoestima, ja que són ells mateixos els que trien l'objecte amb el qual jugar.  

La panera dels tresors és un joc adequat per començar a treballar des que l'infant pot mantenir-se assegut a terra. A partir dels 12 mesos, les necessitats del seu desenvolupament evolutiu i maduratiu canvien i la panera es pot anar transformant en una proposta de joc heurístic. 


EL JOC HEURÍSTIC

El joc heurístic fa que l'infant posi en pràctica d'una manera creativa i divertida l'aprenentatge a partir de l'assaig-error, sense haver de buscar el bon resultat ni la por a fracassar. 

És un joc d'imaginació on els nens/es es pregunten "Què és això?", "Què puc fer?", "S'aguanta, rodola, cau, hi cap...?"  Si abans el que feien era posar-se els objectes a la boca, sacsejar-los, picar... ara els posen, treuen, apilen, combinen... 

 

Aquesta activitat els permet que investiguin i explorin per iniciativa pròpia, amb les condicions adequades i els materials corresponents; sempre respectant la seva individualitat.  

 


IMAGINEM I CONSTRUÏM JUNTS

Gaudim d'una proposta amb capses de cartró i paper de diari. Creem construccions gegants, fem trens, tobogans, cases, ens enfilem damunt les capses, esparrequem el paper de diari,... Ens ho passem pipa! 


EXPERIMENTEM I MANIPULEM

Ens enriquim sensorialment i desenvolupem progressivament la motricitat fina jugant amb diferents materials. 


JOCS INFINITS

Construccions conjuntes amb històries plenes d'imaginació.