La vida quotidiana és una gran font d'aprenentatge perquè les situacions que es donen en el dia a dia,
es converteixen en oportunitats pel desenvolupament de les capacitats dels infants.
Tot el que els infants viuen a la llar forma part de la quotidianitat. Des de l'arribada a l'escola, moments de joc, els àpats, el descans, el canvi de bolquer... La vida quotidiana és l'eix central de l'ambient educatiu, ocupa gran part del temps a l'escola i són moments d'aprenentatge de gran importància.
· L' A D A P T A C I Ó ·
L'entrada a la llar d'infants acostuma a ser per l'infant la primera separació del nucli familiar.
Aquest s'ha d'adaptar a un nou espai i a noves persones, tot passant per una separació física, afectiva i temporal de la seva família.
Hem de ser conscients que l'adaptació és un procés que es desenvolupa de maneres deferents per a cada infant i per a cada família. Essent el període d’adaptació un dels moments més delicats, el més convenient es fer una entrada progressiva a la llar.
N’hi ha que s’adapten més fàcilment que d’altres, en situacions noves com és el fet d’arribar a l’escola, un lloc desconegut, on troba companys nous i educadores que no sap què fan ni qui són.
Els primers dies poden ser d’una estoneta més o menys curta, que anirà augmentant fins a completar la jornada escollida.
El fet de no estar adaptat es manifesta de diferents maneres: plorant quan els pares el deixen, adoptant una actitud observadora, rebutjant el menjar... però poc a poc ho va superant quan es troba motivat per les coses de l’escola.
Des de la llar volem que es sentin estimats i segurs entre nosaltres.
"En el dia a dia res no és banal, res no és rutina, sinó que tot depèn del valor que s'atribueix a cada moment de la relació amb l'infant. "
Montserrat Fabrés
El dia a dia a la llar gira entorn a l'adquisició d'hàbits i rutines, que faciliten el desenvolupament, l'autonomia i el benestar dels infants, i organitzen el temps a l'escola.
El joc és un element clau en el desenvolupament integral dels infants ja que jugant, el nen descobreix, explora i experimenta sensacions, moviments i relacions, a través de les quals arriben a conèixer-se a si mateixos i a formar conceptes sobre el món que els envolta.
Sabem que les característiques dels materials influeixen en l'aprenentatge, en les conductes, les relacions, les sensacions i sentiments que se'n desperten, és per això que hi donem molta importància.
L'atelier és un espai on els infants acudeixen en petit grup, on juguen de manera lliure a partir de les propostes preparades per l’adult. Aquestes varien en funció de les seves necessitats.
En aquestes estones s'atén l'alimentació adequada de l'infant com a necessitat biològica, però es contempla, així mateix, com a espai educatiu de socialització i d'adquisició d'hàbits.
A l'escola la migdiada arriba després de dinar. Fem les rutines d'higiene i tranquil·lament anem cap al dormitori. El descans dels infants és necessari per relaxar-se i recobrar les forces adients per poder continuar la resta de dia.
Quan organitzem els espais, però també el temps, hem de tractar de contextos que serveixin per afavorir, provocar i organitzar relacions entre els infants i l'entorn, i també que permetin plantejar-se qüestions, establir hipòtesis, crear vincles, connectar coses que ja sabem...
Com més espais diferents creem al pati, més diversificarem i enriquirem les possibilitats del joc lliure, creatiu i cooperatiu.
La música hi és molt present en el nostre dia a dia. S'inicia l'infant en el món dels sons, ritmes, cançons, melodies, danses... Amb la música estimulem l'expressió corporal dels infants tot potenciant la seva coordinació i el control rítmic del seu cos.
Cada dia fem una proposta d'aula que varia en funció de la programació. A partir d'aquestes propostes els infants poden actuar, observar, experimentar, construir, inventar, imaginar, compartir, relacionar-se… i interaccionar amb els altres.
A la llar celebrem les festes tradicionals. Potenciem la participació de les famílies en aquestes celebracions per poder-ne gaudir junts. Aquest fet permet a l’infant conèixer la societat en la que viu i també cobreix la necessitat de sentir-se part de l'entorn en el que es troba.
Sortir a passejar és un luxe, un plaer pels infants. És un moment on el temps s'atura per gaudir de les noves descobertes que apareixen a l'atzar. A cada passeig hi ha mil aprenentatges i tots i cadascun d'ells és diferent.
El llenguatge de primer gestual i després verbal, representa l'adaptació social més important ja que és la base de qualsevol aprenentatge.
Aquesta àrea es treballa sempre, en totes les activitats que es fan: contes, titelles, làmines, jocs, conversa del matí...
A P2 s'inicia la llengua anglesa d'una manera divertida i participativa a través d'un titella, la Betty. Pretenem que tots els conceptes s'aprenguin de manera espontània a partir del joc i les cançons.
Es desenvolupa la coordinació psicomotriu, la maduració de l'esquema corporal, amb un domini espai-temps i sobretot el plaer del moviment lúdic.